Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι « τζάμπα μαγκιές» σέρνουν στα δικαστήρια το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου

d.s. peristerioy - paxatouridis

Αντιμέτωποι με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες είναι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Περιστερίου οι οποίοι  είχαν ψηφίσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Παχατουρίδη για μη είσπραξη των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε εκατοντάδες επιχειρήσεις  , καταστήματα και επιτηδευματίες, επειδή είχαν  παράνομες  επιγραφές.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή Παχατουρίδη ότι τους παραπλάνησε όταν τους διαβεβαίωνε ότι είναι νομότυπη η απόφαση αλλά και ότι τους απέκρυψε ότι είναι σ΄εξέλιξη εισαγγελική έρευνα , παρότι το γνώριζε.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «πολιτική» εκείνη την απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε παραεμβάσεις για να αλλάξει ο σχετικός νόμος
Τα συγκεκριμένα πρόστιμα είχαν επιβληθεί σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 2001 και μέχρι τώρα δεν έχουν εισπραχθεί.
Το γεγονός δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου έλαβε το 2011 απόφαση για την αναβολή της καταβολής των προστίμων για ένα έτος, είχε σαν αποτέλεσμα ο εισαγγελέας πρωτοδικών να στείλει, μετά από μήνυση που υποβλήθηκε, κλητεύσεις στους 36 Δημοτικούς Συμβούλους που παρίστατο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκειμένου να διευρυνθεί το ενδεχόμενο της απιστίας.
Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ασκηθεί έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και την κατηγόρησαν ότι έφερε προς ψήφιση από το Σώμα ένα θέμα μη σύννομο. Ακολούθησαν έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις, που οδήγησαν ακόμα και στην ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ τελικά αποφασίστηκε μετά από σχετική πρόταση της διοίκησης, η επιβολή του κατώτατου προστίμου.

  Κελάφας : Έχει ευθύνες και η  νομική υπηρεσία
Σε έντονο ύφος κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Κελάφα. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τη διοίκηση του Δήμου για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι με την ψήφιση του εν λόγω θέματος, εκτίθεται και η νομική υπηρεσία του Δήμου που υποτίθεται ότι ελέγχει τα θέματα που έρχονται προς ψήφιση.
«Στο θέμα αυτό που προέκυψε δεν είμαστε όλοι σαν Σώμα. Οι κλήσεις είναι προσωπικές. Και αφορά τον καθένα προσωπικά και πώς το αντιμετωπίζει» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι από εδώ και πέρα θα ψηφίζει πολύ δύσκολα θέματα, αν δεν έχει πλήρη νομική κάλυψη.
«Είναι προσβλητικό» συνέχισε και επισήμανε ότι η κατηγορία του κακουργήματος δημιουργεί προβλήματα σε οικογένειες. «Άλλος το αντιμετωπίζει ψύχραιμα, άλλος όμως έχει έντονο πρόβλημα με την οικογένεια του και όσον αφορά και τους Δημοτικούς Συμβούλους τους δικούς μας. Δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν σε διαθεσιμότητα, έστω και να απαγγελθεί κατηγορία» υπογράμμισε.

    1,5 χρόνο το ξέρατε
Παρατήρησε δε ότι η δικογραφία πηγαινοέρχεται εδώ και ενάμιση χρόνο, με την υπόθεση να έχει ξεκινήσει από το πταισματοδικείο, στη συνέχεια να έχει πάει στο ειρηνοδικείο και τώρα στον εισαγγελέα για κακούργημα.
«Γιατί να μην το προλάβουμε νωρίτερα; » αναρωτήθηκε και επισήμανε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση. Στα πλαίσια αυτά δήλωσε ότι συμφωνεί να ψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης. Αλλά, πρόσθεσε, «αν είχε γίνει κάποιο λάθος θα έπρεπε να το είχατε δει».

Πουλιάσης: Δεν κάνατε τίποτε
Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή επειδή δεν έφερε το θέμα όπως θα έπρεπε, επέρριψε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή» Αλέξανδρος Πουλιάσης.
«Από τη στιγμή που είχαμε πρόβλημα με το νόμο, έπρεπε να απευθυνθούμε σ’ αυτούς που γράφουν τους νόμους» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι δεν άκουσε ποτέ να έχει ο Δήμαρχος κάποια συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.
Όσο για την κλήτευση, υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται. «Είμαστε δημόσια πρόσωπα. Είμαστε εδώ εκτεθειμένοι. Λογικό είναι και κάποια στιγμή να μας κάνουν μηνύσεις» σημείωσε.

  Πλέστης: Θέλατε να μας εκθέσετε
Αντίθετη άποψη, όσον αφορά την τελευταία τοποθέτηση, διατύπωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλέξανδρος Πλέστης.
«Για εμένα, για την οικογένεια μου και για πολλούς από εδώ μέσα, είναι πάρα πολύ τραγικό να πάω για ένα κακούργημα. Δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει το θέμα αυτό» σχολίασε και δήλωσε εξοργισμένος για το γεγονός ότι η διοίκηση και η νομική υπηρεσία γνώριζαν το θέμα, γνώριζαν ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα συρθούν στα δικαστήρια.
Μίλησε συγκεκριμένα για υπαλλήλους και στελέχη της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, που έχουν όλο αυτό το διάστημα από τη λήψη της απόφασης, κληθεί να δώσουν εξηγήσεις και καταθέσεις, εν αγνοία ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλο αυτό που έχει συμβεί σήμερα, αν είχε ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είχε παρθεί μια απόφαση που να ανακαλεί την προηγούμενη για την αναβολή της καταβολής των προστίμων.
«Όλα αυτά σημαίνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι εδώ μέσα λειτούργησαν πώς θα προφυλάξουν τον εαυτό τους, το πώς δεν θα βγει προς την κοινωνία ότι εκθέτουν ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν σέβονται όλους αυτούς, οι οποίοι ερχόμαστε εδώ, αφήνοντας τις δουλειές μας, τις οικογένειες μας και μας σέρνουν στα δικαστήρια. Δεν σέβονται εκείνους τους δημόσιους υπάλληλους που θα τεθούν σε αργία. Και πάνω απ’ όλα τους καλώ σήμερα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε κλείνοντας.

     Μουκοβίνας: Μας  παραπληροφορήσατε
Για μια πρωτόγνωρη για εκείνον διαδικασία έκανε λόγο το επίσης στέλεχος της μείζονος μειοψηφίας Στέλιος Μουκοβίνας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του ότι ψήφισε, ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος το συγκεκριμένο θέμα, με τη διαβεβαίωση της τότε Προέδρου ότι ό,τι εισάγεται είναι καλή την πίστη και έχει τη νομιμότητα. «Είχε τη νομιμότητα ;» ρώτησε και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε κάτι νωρίτερα.
   Για ψηφοθηρία 
Σημείωσε δε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η σκέψη ότι όλο αυτό έγινε από τη διοίκηση για να πιάσει τους επαγγελματίες της πόλης και να τους πει ότι δεν τους επιβάλει πρόστιμα.
Τελικά, τόνισε, «η αξιοπρέπεια, η διαφάνεια, ο θεσμός, είναι κάτω από την ιστορία αυτή, να μαζέψουμε μερικά ψηφαλάκια; Γιατί εγώ έτσι το βλέπω. Είναι να μπαίνουνε ζωές σε περιπέτειες για να πάρουμε 100 ψήφους παραπάνω; Άντε και τις πήραμε ρε παιδιά και τι έγινε δηλαδή; Για εμένα χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Θέλουμε να το κάνουμε έτσι; Γιατί αυτή είναι η λογική για εμένα. Η πολιτική λογική λέει ότι πάμε να μαζέψουμε ψηφαλάκια».

Φουντά: Πως  διαβεβαιώνατε;
Θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε το μέλος την ίδιας παράταξης Παρασκευή Φουντά, υπενθυμίζοντας ότι η τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε διαβεβαιώσει για τη νομιμότητα όλων των θεμάτων που έρχονται προς ψήφιση.
«Η ουσία είναι μία: πραγματικά η διαδικασία της παρουσίας μας ως κατηγορούμενοι στον ανακριτή αποδεικνύει ότι δεν προστατεύσατε το Σώμα. Και όπως αποδεικνύεται, και λυπάμαι ειλικρινά, φαίνεται ότι αυτό έγινε εις γνώση σας» τόνισε. Δήλωσε τέλος ότι θα ψηφίσει το θέμα, αν και διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το αν η διαδικασία είναι νόμιμη.

  Παχατουρίδης:Για τι δεν …ελέγξατε;
Καυστικός ήταν ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης στην απάντηση του. «Ξέρετε ποιες είναι οι υποχρεώσεις της διοίκησης, φαντάζομαι ξέρετε και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της αντιπολίτευσης. Φαντάζεται κανένας ότι σ’ αυτή την αίθουσα από εδώ είναι οι ενήλικες και από εκεί τα παιδιά, οι ανήλικοι, που δεν γνωρίζουν;» ρώτησε απευθυνόμενος στις παρατάξεις της μειοψηφίας και αναρωτήθηκε «αν είναι ποτέ δυνατόν να ακούγονται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα αυτά τα λόγια».
Υπογράμμισε δε ότι οι διοικήσεις κάνουν πάντα εισηγήσεις, τις οποίες η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να τις ελέγχει, ενώ υπενθύμισε ότι το μέλος της μειοψηφίας που υποστήριξε τώρα ότι η διοίκηση «πουλάει» την μη επιβολή των προστίμων, έλεγε τότε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε μικροεπαγγελματίες.
«Αυτός που είπε ότι το «πουλάμε» εμείς, το «πούλαγε» τότε» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα ο Δήμαρχος συνέχισε την τοποθέτηση του, υποστηρίζοντας ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που αιρετοί σέρνονται στα δικαστήρια, γιατί το κράτος δεν κοιτάζει έτσι όπως πρέπει το μικρό επαγγελματία.

  Ήταν « πολιτική» απόφαση
«Εμείς πρέπει τη ματιά μας να τη στρέφουμε στο μικρό επαγγελματία, στο μικρό βιοτέχνη και να βάζουμε τα στήθια μας μπροστά, πάντα νόμιμα» παρατήρησε.
Υπενθύμισε επίσης ότι όταν είχε εισαχθεί το θέμα, είχε γίνει αναφορά στη ρητή εντολή του Υπουργείου για την καταγραφή και επιβολή των προστίμων και είχε προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πολιτικά την ευθύνη, όχι να σβήσει ή να διαγράψει, αλλά να δώσει ένα χρόνο παράταση. «Εσείς αν δεν το αντέχατε αυτό, έπρεπε να πείτε, ψηφίστε να τιμωρηθούν και να πληρώσουν» ανέφερε και επανάλαβε ότι το Σώμα πήρε μια πολιτική απόφαση, λόγω της βαθύτατης κρίσης.
Αυτή την απόφαση, συνέχισε, «έρχεται τώρα ο δικαστής και λέει κακώς πάρθηκε. Κανείς όμως δεν δικαιούται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα να πει ότι παραπλανήθηκε. Γιατί, όπως είπα, όλοι ενήλικες είμαστε. Όλοι υπεύθυνοι είμαστε. Πρέπει, όσο είναι υπεύθυνη η διοίκηση, να είναι υπεύθυνη και η αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε τώρα να καθόμαστε και να λέμε αυτά που λέμε. Εμείς είπαμε ότι είναι ρητή η εντολή για πρόστιμα, αλλά παίρνουμε πολιτική απόφαση».

   « Σημαιοφόροι» να αλλάξει ο νόμος
Έκανε τέλος λόγο για έναν ανενεργό νόμο και σημείωσε ότι προσπάθεια της διοίκησης είναι να προωθηθεί η τροποποίηση του.
«Γίνονται προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση να τροποποιηθεί αυτός ο άδικος και μέχρι σήμερα ανενεργός νόμος. Γιατί πουθενά στην επικράτεια δεν υπάρχει. Όλη η επικράτεια είναι έτσι. Ανοίγεται ένα ασκός που Αιόλου που θα σκάσει και όλοι θα βρεθούν με πρόβλημα. Από τους Υπουργούς μέχρι τον τελευταίο Διαμερισματικό Σύμβουλο» τόνισε και δήλωσε ότι ο Δήμος Περιστερίου μπαίνει μπροστά σημαιοφόρος να αλλάξει ο νόμος.
«Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι σε λίγο καιρό θα γίνει τροποποίηση, γιατί οι πάντες λένε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο» κατέληξε.

     Ευσταθιάδου: Παράνομο κατά το δικαστή , όχι κατά την  υπηρεσία
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεκταρία Ευσταθιάδου, η οποία έκανε λόγο για μια άδικη δίωξη, επισημαίνοντας ότι το θέμα εισήχθη νομιμότατα.
«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ούτε τον Πρόεδρο, ούτε το Γραμματέα, ούτε τον Αντιπρόεδρο, ούτε τη διοίκηση σχετικά με τη νομιμότητα της εισαγωγής του θέματος» είπε και υποστήριξε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αν το θέμα είχε εισαχθεί παρανόμως, εκείνος που θα διωκόταν, θα ήταν εκείνος που το είχε εισαγάγει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνέχισε, «η παρανομία είναι κατά το δικαστή, κατά τον εισαγγελέα, αυτό που αποφασίσαμε, όχι αυτό που μας έφερε η υπηρεσία και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος».

« Για να σώσουμε 600 επαγγελματίες»
Ξεκαθάρισε δε ότι η διοίκηση ούτε έκρυψε τίποτα, ούτε είπε ψέματα, ούτε έβγαλε την ουρά της απέξω.
«Ούτε εμείς είμαστε εκτός δικογραφίας, ούτε η ποινή που ενδεχομένως θα επιβληθεί, θα είναι ελαφρύτερη σ’ εμάς απ’ ότι θα είναι σε εσάς. Ήταν λοιπόν πολιτική απόφαση και γι’ αυτή διωκόμεθα. Για να σώσουμε τους 600 επαγγελματίες Περιστεριώτες» κατέληξε.

Σταυρούλιας- Λύκος
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων Αλέξη Σταυρούλια και Παναγιώτη Λύκου. Συγκεκριμένα ο κ. Σταυρούλιας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σωστά ενήργησε τότε και πρέπει να εξακολουθήσει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ ο κ. Λύκος επισήμανε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι δημόσια πρόσωπα που πρέπει να κοιτάνε το συμφέρον των συμπολιτών τους. Και αυτό, όπως είπε, έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Πολλές φορές παρανομούμε για το καλό της πόλης μας» τόνισε και έφερε σαν παράδειγμα τις αποφάσεις του Σώματος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.


 http://newsta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου