Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Χαμός και στο Δήμο Ζωγράφου για ΜΚΟ . Στο επίκεντρο οι προσλήψεις της

dimarxeio zografou
Εντονότατες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις προκάλεσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου η ενημέρωση και η συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου κατά της φτώχειας από τη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ.
Παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατικές προσλήψεις απαιτώντας να δοθούν στη δημοσιότητα των 42 ατόμων που προσέλαβε ώστε να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε blogs που κάνουν λόγο για προσλήψεις συγγενών δημοτικών παραγόντων.
Αιχμές για το έργο που επιτελεί η εν λόγω ΜΚΟ , άφησε η υποψήφια Δήμαρχος με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Καφατζάκη , τονίζοντας ότι αδυνατεί να εκπληρώσει η ΜΚΟ όλες τις δεσμεύσεις της και ότι η χρηματοδότησή της , ύψους 1,3 εκατ. ευρώ είναι πολύ μεγάλη.
Αντίθετα , υπέρμαχος της συνεργασίας ήταν ο Δήμαρχος , κ. Καλλίρης , ο οποίος υπογράμμισε ως θετικό γεγονός για την πόλη,   ότι μέχρι τώρα ο Δήμος έχει συνεργαστεί με 5 ΜΚΟ και έχουν προσληφθεί σ΄αυτές εκατοντάδες άνεργοι.
Σ΄ότι αφορά τα περί αξιοκρατίας , ο κ. Καλλίτης έκανε λόγο για υποκρισία και διερωτήθηκε πόσοι από του δημοτικούς συμβούλους που είναι διορισμένοι στο Δημόσιο ή τα παιδιά τους , μπήκαν με το « σπαθί» τους , όπως είπε χαρακτηριστικά .

                           Μετζελίδης
Η συζήτηση ξεκίνησε με την ενημέρωση από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιώργο Μετζελίδη, ο οποίος μίλησε για την απόφαση που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου για τη συμμετοχή στο σχέδιο μαζί με το Δήμο Καισαριανής και τη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία οκτώ δομών συνολικά και στους δύο Δήμους.
Το σύνολο των εργαζομένων που θα απασχολούνταν στο πρόγραμμα, ήταν όπως πρόσθεσε σαράντα, ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το φορέα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων.
Όσον αφορά το ρυθμό απορρόφησης, ο κ. Μεντζελίδης ενημέρωσε ότι από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος που είναι 1,36 εκατ. Ευρώ, οι άμεσες δαπάνες, δηλαδή η μισθοδοσία έμμεσα ωφελούμενων στελεχών καλύπτουν το 80%, ενώ οι έμμεσες το υπόλοιπο 20%. Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι από το 1,36 εκατ. στη διάρκεια της διετίας θα αναλωθεί 1.088.000 Ευρώ για μισθοδοσία. Μέχρι στιγμής δε, σημείωσε, έχει απορροφηθεί το 50% του ποσού που αφορά τη μισθοδοσία και το 65% περίπου από τις έμμεσες δαπάνες.

   Καφατσάκη: Άλλα λέει και άλλα κάνει
Ακολούθησε η παρέμβαση της επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για την Πόλη μας» Τίνα Καφατσάκη.
Αφού υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει τη συζήτηση του θέματος αρκετούς μήνες πριν, η κ. Καφατσάκη τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και μέλη της παράταξης της έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα αυτές τις δομές και έχουν διαπιστώσει ότι δεν επιτελούνται οι στόχοι, οι οποίοι έχουν περιγραφεί και μεταφερθεί στο φυλλάδιο της ΕΠΕΚΑ του πρώτου τριμήνου του 2013 που αναφέρονται σε συγκεκριμένους δείκτες υλοποίησης.
«Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα δεν έχουν καμία σχέση. Δηλαδή αυτά που έδωσε η ΜΚΟ στον κ. Μεντζελίδη δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτά που είδα εγώ με τα ίδια μου τα μάτια» υποστήριξε.

   Σε μισθούς αντί για φάρμακα οι έμμεσες δαπάνες
Εξήγησε συγκεκριμένα ότι η ΕΠΕΚΑ δεν έχει την υποδομή για τη φιλοξενία πενήντα ατόμων όπως οφείλει, αφού διαθέτει μόνο είκοσι πέντε κρεβάτια, ενώ σχετικά με το φαρμακείο, τόνισε ότι δεν εξυπηρετεί παραπάνω από τριάντα άτομα, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στα στοιχεία.
Αμφισβήτησε παράλληλα αν το κόστος της μισθοδοσίας είναι αυτό που αναφέρεται, ενώ σχετικά με τις έμμεσες δαπάνες η κ. Καφατσάκη υποστήριξε ότι το ποσό αυτό μπορούσε να διατεθεί για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, αλλά η ΕΠΕΚΑ το κατεύθυνε σε αμοιβές συντονιστών, νομικών, παρασυντονιστών, υποσυντονιστών και μια σειρά λειτουργικές δαπάνες της ίδιας της ΜΚΟ, όπως και σε δημοσιότητα.

      Είναι πολλά τα λεφτά
«Δεν με απασχολεί – είπε- ποιοι είναι που εργάζονται, ποιοι δεν είναι κλπ. Με απασχολεί αυτοί που εργάζονται να έχουν προσληφθεί με όρους αξιοκρατικούς και διαφανείς. Όμως πάνω απ’ όλα με απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο είμαι μέλος και το οποίο έχει πάρει μια απόφαση να συμμετάσχει σ’ ένα εταιρικό σχήμα, να συμμετάσχει κατ’ ουσία και όχι να έχει αφήσει την οποιαδήποτε ΜΚΟ να δουλεύει όπως νομίζει».
Κλείνοντας, η κ. Καφατσάκη τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 1,36 εκατ. Ευρώ είναι πάρα πολλά λεφτά και επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί πώς διανέμονται.
«Να έχουμε σταθερό έλεγχο και παρακολούθηση αυτής της διαχείρισης των χρημάτων. Για εμένα αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό θέλω να αναδειχθεί και από εδώ και πέρα η διοίκηση του Δήμου που είναι η υπεύθυνη για όλη αυτή την ιστορία, να έχει καθημερινή παρακολούθηση» κατέληξε.

  Καραβίδας: Φάσκετε και αντιφάσκετε
Αντίθετος συνολικά με τις ΜΚΟ, δήλωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέας Καραβίδας.
Αφού κατηγόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι από τη μία ψηφίζει να παλέψει για μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους του Δήμου και από την άλλη υιοθετεί τέτοιες σχέσεις εργασίας, ο κ. Καραβίδας υποστήριξε ότι οι ΜΚΟ μπήκαν στους Δήμους σαν Δούρειοι Ίπποι με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ζήτησε την ανατροπή της πολιτικής αυτής στο σύνολο της.

  Χριστιάς : Ή τα ονόματα ή αποχώρηση
Την άρνηση του να δεχτεί το απόρρητο για τους εργαζόμενους διατύπωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Χριστιάς.
«Αν η εταιρεία αρνηθεί να μας δώσει τα στοιχεία που ζητάμε, να φύγουμε από τη σύμπραξη και αν φύγουμε από τη σύμπραξη, να δω η εταιρεία αν θα κλείσει. Γιατί η εταιρεία, και κάθε ΜΚΟ, στηρίζεται στο ότι υπάρχει σύμπραξη» ανέφερε και πρότεινε να απαιτηθούν τα στοιχεία που παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα με οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και με ένδικο.

                                    Στρακαντούνα: Κανένας συγγενής
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Σε έντονο ύφος κινήθηκε η τοποθέτηση του στελέχους της αντιπολίτευσης Βασιλικής Στρακαντούνα.
Σχολίασε συγκεκριμένα το γεγονός ότι οι προσλήψεις έγιναν χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς η ίδια να γνωρίζει τι ακριβώς έγινε. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, ενεπλάκη σε κάποια δημοσιεύματα του τύπου και το όνομα της, αφού υπήρξαν αναφορές ότι διόρισε δύο παιδιά μέσα σ’ αυτή τη ΜΚΟ.
Έκανε μάλιστα λόγο για λάσπη που έχει δεχτεί από συγκεκριμένο blog και πρόσθεσε ότι αφού διέψευσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, απευθύνθηκε στη ΜΚΟ για να πάρει τους καταλόγους με τα ονόματα των εργαζομένων. Εκτός αυτού, συνέχισε, απευθύνθηκε μέσω δικηγόρου στη Google προκειμένου να εντοπιστεί ο συγκεκριμένος πάροχος για να γίνει μήνυση.
Η απάντηση όμως της ΜΚΟ, τόνισε, ήταν ότι προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που εργάζονται στο πρόγραμμα δεν μπορούν να δοθούν, λόγω του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και των ευρωπαϊκών κανονισμών βάσει των οποίων «τρέχει» το πρόγραμμα.
Αυτό όμως που μπόρεσε να πάρει ήταν, όπως επισήμανε, μια βεβαίωση ότι στο πρόγραμμα δεν εργάζεται κανένα από τα παιδιά της, αλλά ούτε κανείς άλλος που να φέρει το επώνυμο της ή του συζύγου της.
«Επειδή όμως – είπε- θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια θέση απέναντι σ’ όλους αυτούς τους κιτρινιστές οι οποίοι σπιλώνουν τις προσωπικότητες μας και την αξιοπρέπεια μας – και βεβαίως λόγω της ψηφιακής λήθης κάποια πράγματα μένουν στο διαδίκτυο – νομίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. Και δεύτερον ζητώ, εφόσον ξέρει τα ονόματα αυτών οι οποίοι προσλήφθηκαν στη ΜΚΟ, να τα δημοσιοποιήσει».
Και αν υπάρχουν, κατέληξε, «κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι διόρισαν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τα ανίψια τους, ή εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση, να αναλάβει η δικαιοσύνη και να βρει τη λύση. Δεν υπάρχουν για εμένα παιδιά ανώτερου και κατώτερου θεού. Όταν υπάρχει ανεργία, όταν υπάρχει φτώχεια, δεν πρέπει κανένας να εκμεταλλεύεται καμία κατάσταση. Πρέπει να είμαστε καθαροί και όχι επειδή είναι προεκλογική περίοδος ο ένας να βγάζει το μάτι του αλλουνού χωρίς να υπάρχουν στοιχεία».

     Νενεδάκη: Αξιοκρατικά προσελήφθηκε
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της επικεφαλής του «Κινήματος Πολιτών στην Πόλη του Ζωγράφου» Ράνιας Νενεδάκη.
Όπως ανέφερε, στο συγκεκριμένο ιστότοπο, «τον οποίο διαχειρίζονται πασίγνωστοι άνθρωποι,  κυρίες και κύριοι σε εισαγωγικά, που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του blog», έχει αναφερθεί ότι στο χώρο της ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ εργάζεται η κόρη της.
«Η κόρη μου – εξήγησε η κ. Νενεδάκη – έχει εργαστεί προηγουμένως τρία χρόνια με το σύστημα των stageστο Υπουργείο Εξωτερικών. Με Υπουργό Εξωτερικών τον οποίο αγνοούσα και τη φυσιογνωμία του ακόμα. Έχει εργαστεί τρία χρόνια στη ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΞ. Είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές. Είχε καταθέσει τα χαρτιά της στην ΕΠΕΚΑ και έχει προσληφθεί».
Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι δεν στήριξε την παράταξη του κ. Δημάρχου προεκλογικά και δεν προτίθεται να το κάνει ούτε στο μέλλον.

     «Ποτέ δεν στήριξα το Δήμαρχο»
«Επειδή οι κύριοι αυτοί πέρα των άλλων που τους λείπουν, όπως εντιμότητα που είναι το σοβαρότερο, τους λείπουν και τα καλά ελληνικά, μιλάνε για πλακάκια. Πλακάκια στα ελληνικά του πεζοδρομίου, τα οποία τα γνωρίζω όπως γνωρίζω και τα καλά ελληνικά, θα πει ότι κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Εγώ δεν έχω ψηφίσει καμία πολιτική απόφαση της διοίκησης Καλλίρη, παρά μόνο τα δημοτικά τέλη και τις διαγραφές τους. Και όποιες επιχορηγήσεις, τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε και συνέχισε:
«Δεν έχω ψηφίσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις με τις οποίες είμαι ιδεολογικά αντίθετη και θα συνεχίσω να είμαι. Έχω ήδη καταθέσει μήνυση κατά του συγκεκριμένου ρυπαρού ιστότοπου με τη δικηγόρο μου. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την κόρη μου, αφορά και το σύζυγό μου. Και εδώ θα αρθεί το απόρρητο διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει 85% αναπηρία και έχει πάθει δύο φορές εμφράγματα». Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σύζυγος της έχει άμισθη θέση στο ΚΕΠΧΕΟ και επομένως κανείς δεν μπορεί να μιλάει για «βόλεμα».
Τόνισε τέλος ότι είναι μειωτικό της προσωπικότητας της, της εντιμότητας της και του περάσματος της από δύο χώρους της αριστεράς, να αναλώνεται με «υποκείμενα αυτού του είδους».
«Είναι γνωστοί, γνωστότατοι. Θα αποκαλυφθούν και τα ονόματα τους λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ενός ατόμου και θα βγουν στη φόρα. Και επειδή το μόνο πράγμα που τους πονάει – γιατί τέτοιους ανθρώπους – λαμόγια το μόνο πράγμα που τους πονάει είναι τα λεφτά – θα ζητήσω σοβαρά υψηλή αποζημίωση για την προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας μου την οποία φυσικά θα δώσω στον πολιτικό φορέα τον οποίο ανήκω» κατέληξε.



   Καλλίρης : Προέχουν οι θέσεις εργασίας
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κώστας Καλλίρης υπενθύμισε τα όσα είχε πει κατά την ψήφιση του θέματος, δηλαδή ότι αξιολογεί πολύ περισσότερο τις θέσεις εργασίας, από την πιθανή επιτυχία του προγράμματος.
«Είχα αναφερθεί σ’ αυτό και θεώρησα, και εξακολουθώ να θεωρώ, και θα εξακολουθώ να το θεωρώ, ότι το μείζον είναι να βρεθούν θέσεις εργασίας σε ανθρώπους του Ζωγράφου» τόνισε.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι από το 1,36 εκατ. Ευρώ, το 1 εκατ. Ευρώ περίπου υποτίθεται είναι μισθοί.
«Λέω υποτίθεται γιατί κάποιοι το αμφισβητείτε. Δεν μένει παρά να ελεγχθεί» επισήμανε. Τόνισε επίσης ότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί είναι 40 τ.μ., με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου και τράπεζας χρόνου, ενώ επισήμανε ότι η εταιρεία αξιοποίησε το χώρο που ήδη νοίκιαζε από το Δήμο.

 Συνεργασία με 5 ΜΚΟ και 490 προσλήψεις
Σημείωσε δε ότι αυτή δεν είναι η μόνη συνεργασία του Δήμου με ΜΚΟ, αρκετές από τις οποίες μάλιστα έχουν ψηφιστεί και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
«Έχουμε κάνει συνεργασία με 4 ή 5 ΜΚΟ και έχουν προσλάβει συνολικά 490 άτομα. Έχουν προσλάβει 490 Ζωγραφιώτες. Είναι κακό; Αν είναι ένας που το θεωρεί κακό να έρθει να μου το πει. Καθήκον μου είναι να το κάνω αν μπορώ» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Αν μπορέσω να βρω άλλες 400 θέσεις απασχόλησης – εργασίας με 400 Ευρώ το μήνα σε 400 Ζωγραφιώτες θα το ξανακάνω. Και μπορεί να μπει και η αδελφή μου και η ξαδέρφη μου. Να το πω σε ορισμένους πονηρούς εδώ… Τι έγινε δηλαδή στους 500; Καθ’ υπερβολήν το λέω, προφανώς. Δεν έχω αδελφή γι’ αυτό το είπα. Τι πάμε να πούμε δηλαδή; Τι ανακαλύψαμε ξαφνικά;

   Γιατί εμείς διοριστήκαμε με το « σπαθί» μας ;
Η ΜΚΟ του Ζωγράφου που είχε εγκατασταθεί από πιο πριν, που πήρε 40 άτομα, μπας και μπήκε η ξαδέρφη, του ξαδέρφου, του κουμπάρου, του γαμπρού. Όχι όμως ότι έχουν πάει μέσω αυτής της διαδικασίας 500 Ζωγραφιώτες και δουλεύουν για πέντε μήνες. Και σ’ αυτή τη ΜΚΟ για 22 μήνες. Μωρέ τι λέτε, όλοι εσείς και εγώ, έχουμε διοριστεί στο δημόσιο με το «σπαθί» μας; Όσοι έχουμε διοριστεί. Όσοι έχουμε τα παιδιά μας και αυτά με το σπαθί τους μπήκανε. Για να τελειώνουμε έτσι; Να τελειώνει η υποκρισία».

    Ζητήθηκε ή όχι χάρη; 
Ένταση προκάλεσε τέλος η τοποθέτηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Χαλίντ Αλ Ανί, ο οποίος κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι είναι εκείνος που διορίζει τα δίμηνα απευθείας.
Υποστήριξε ακόμα ότι παρόλο που ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ χάρη, ο Δήμαρχος ζήτησε χάρη από εκείνον, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του κ. Καλλίρη.
«Έχετε τρελαθεί; Υπάρχουν και όρια» είπε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος προς τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο, διαψεύδοντας ότι του ζήτησε ποτέ χάρη.
«Εσύ είσαι πιο τρελός από εμένα» ήταν η απάντηση του κ. Αλ Ανί, που προκάλεσε νέες αντιδράσεις, καθώς και έντονους διαπληκτισμούς. Προκειμένου δε να ηρεμήσουν τα πνεύματα υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, με τον Πρόεδρο να θέτει ακόμα και θέμα αποβολής του κ. Αλ Ανί από την αίθουσα.



http://newsta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου